četvrtak, 28 Septembar 2017 09:05

29. septembar – Svjetski dan srca Istaknuto

Svjetska kardiološka federacija je 2000. godine ustanovila obilježavanje Svjetskog dana srca, u cilju informisanja ljudi širom svijeta kako su bolesti srca i moždani udar vodeći svjetski uzroci smrti. Svake godine ove bolesti odnosu 17,3 miliona života.

Svjetski dan srca je godišnji događaj koji se održava 29. septembra. Svake godine obilježavanje toga dana ima različitu tematiku odražavajući ključna pitanja i teme koje se odnose na zdravlje srca.

Svjetska kardiološka federacija izvještava da se najmanje 80% prijevremenih smrti od kardiovaskularnih bolesti (KVB) može se izbjeći ako se kontrolišu četiri glavna faktora rizika: upotreba duhana, nezdrava prehrana, tjelesna neaktivnost i zlouporaba alkohola.

Tim povodom Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB će na trgu kod Konzuma u petak 29.09.2017. godine, u periodu 10:00 - 14:00, odžati niz aktivnosti kojima će građanima Travnika skrenuti pažnju i dati savjete kako da sačuvaju svoje srce.

gotov letak srce 1

gotov letak srce 2

Tako će u ovom periodu građani moći izmjeriti krvni pritisak, izračunati index tjelesne mase, dobiti savjete sručnjaka o pravilnoj ishrani i tjelesnoj aktivnosti, te preuzeti brojni promotivni materijal.

Pored toga, u vremenu 12:00-12:20 i u 13:00-13:20 građani će se moći pridružiti i učestvovati u „Dance aerobic“ treningu koji će voditi trenerice Plesnog studija ,,PRIJATELJI DJECE MAYA''.

SDS 2017 plakatA3 zavod

Pozivamo naše sugrađane da nam se pridruže, saznaju svoj kardiovaskularni rizik kao i načine kako da spriječe nastanak bolesti ili da ublaže njene posljedice. Čak 80% svih kardiovaskularnih bolesti može biti spriječeno ako se na vrijeme prepoznaju rizici.

Pokrinite svoj život, sačuvajte svoje srce i družimo se u petak 29. septembra.

plakat novi