srijeda, 20 Decembar 2017 11:08

Održana javna tribina „Prevencija-šansa života“

Jučer je u velikom amfiteatru Sveučilišta/Univerziteta „Vitez“ u Travniku, u organizaciji Udruženja građana oboljelih od malignih oboljenja „Otvori oči, dan je“, održana javna tribina „Prevencija-šansa života“.

U radu javne tribine učestvovali su Prim.Mr.sci.dr. Amra Mehmedbegović-Živanović (Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB), dr. Amin Đulabić (JU Bolnica Travnik), dr. Mersiha Nikšić i dr. Samra Hadžalić-Leko (JU Bolnica za plućne bolesti i TBC), Amra Dautović-Kovačević (Centar za mentalno zdravlje Travnik) i Nela Hasić (regionalna direktorica Programa osnaživanja zdravlja žena, Sarajevo).

Veliki broj građana koji su prisustvovali tribini dobili su važne i kvalitetne informacije o riziko faktorima i prevenciji malignih bolesti. Broj oboljelih konstatno raste, a faktori koji dovode do pojave bolesti mogu se izbjeći promjenom loših navika kao što su neadekvatna ishrana, povećana tjelesna težina, nedovoljna tjelesna aktivnost, pušenje i zloupotreba alkohola.

25498320 1976455812573111 4869439964499421468 n

Posebno je istaknuta potreba obavljanja preventivnih pregleda koji mogu smanjiti stope smrtnosti za više od 30%. Otkrivanje bolesti u vrijeme samog početka ili pojave prekanceroznih promjena povećava šansu za preživljavanje.

Data je puna podrška radu Udruženja i dogovoren je nastavak saradnje u cilju smanjenja broja oboljelih, smanjenja prerane smrtnosti kao i psihosocijalna podrša oboljelima i njihovim obiteljima.