ponedjeljak, 02 Oktobar 2017 09:25

SVJETSKA SEDMICA DOJENJA 02-08.10.2017. Istaknuto

Ovogodišnja svjetska sedmica dojenja održava se od 02-08.10.2017. godine pod motom „Zajedno podržimo dojenje!“

Majčino mlijeko je najbolji odabir za ishranu novorođenčeta jer je sastavom i kalorijama potpuno prilagođeno njegovim potrebama, uvijek je dostupno bez dodatne pripreme i u vrijeme kada to bebi odgovara. Majčino mlijeko osigurava pravilan rast i razvoj novorođenčeta i dojenčeta, štiti ga od infekcija, osigurava brži emocionalni razvoj. Dojenjem se prevenira gojaznost i druge hronične nezarazne bolesti u odrasloj dobi, kao što su astma, dijabetes, bolesti srca...

Preporuka svih stručnjaka je da se beba u prvih šest mjeseci hrani isključivo majčinim mlijekom. Poslije šestog mjeseca života postepeno se uvodi kašasta hrana na kašičicu, a dojenje se nastavlja dokle god to beba želi.
Pravo na dojenje sadržano je u gotovo svim konvencijama o ljudskim pravima. Država sa svojim zakonima mora podržati majke i njihovu djecu i osigurati im njihova prava, uključujući i pravo na dojenje.

Posebno se potencira osiguranje socijalne zaštite za roditelje, razvoj prijateljske radne sredine i postojanju jaslica na ili u blizini radnog mjesta, te promjenu svijesti i stavova u osiguranje „dojenja na javnom mjestu“. Na ovaj način omogućava se majkama da nastave dojiti svoju bebu, poboljšaju svoj zdravstveni status, manje izostaju sa posla, te povećaju produktivnost na radnom mjestu.