petak, 01 Decembar 2017 20:27

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a Istaknuto

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava se 1. decembra svake godine od 1988., na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Ovaj dan obilježava početak godišnje kampanje koja ima za cilj da se dobije podrška javnosti i razviju programi za prevenciju širenja HIV infekcije, kao i da se obezbjedi edukacija i promoviše podizanje svijesti o problemima u vezi sa HIV/AIDS-om.


Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, virusom HIV-a zaraženo je oko 36,7 miliona ljudi, a u 2016. godini registrovano je 1,8 miliona novoinficiranih. U posljednjih pet godina u Federaciji BiH prosječno se registrira 13 novih slučajeva infekcije HIV-om.

U Federaciji BiH u razdoblju od 1992. do kraja 2017. godine registrirana je 201 osoba kojoj je dijagnosticirana HIV infekcija. Među njima su 93 osobe oboljele od AIDS-a. U istom razdoblju, 47 oboljelih osoba je umrlo. U 2017. godini, u Federaciji BiH registrirano je pet novih slučajeva zaraze HIV-om, a slučajevi AIDS-a nisu registrirani. Prema načinu prenosa u ukupnom broju slučajeva, dominantan način zaraze bio je nezaštićeni spolni odnos, i to homoseksualni, a većina oboljelih su muškarci.

Osnovna tema ovogodišnje kampanje je “Moje zdravlje, moje pravo”, s fokusom na pravo na zdravlje i izazove s kojima se suočavaju ljudi širom svijeta u ostvarivanju svojih prava. To uključuje pravo na prevenciju i liječenje, donošenje odluka o vlastitom zdravlju i liječenje s poštovanjem i dostojanstvom, i bez diskriminacije.