subota, 04 Februar 2017 14:54

Svjetski dan borbe protiv raka Istaknuto

Rak je pojam kojim se označava velika skupina bolesti koje mogu zahvatiti bilo koji dio tijela. Osim raka kao pojmovi koriste se istoznačnice: karcinom, maligni tumor i/ili neoplazma. Ono što definira rak kao bolest je brzo stvaranje nenormalnih stanica, koje rastu bez ikakvih ograničenja i šire se tijelom te zahvaćaju druge organe kao metastaze koje su ujedno i glavni uzrok smrti od raka.

Rak predstavlja jedan od vodećih uzroka smrtnosti i pobola diljem svijeta, s približno 14 milijuna novooboljelih i 8.2 milijuna umrlih godišnje (SZO, 2012.)

Trećina smrti od raka uzrokovana je postojanjem 5 vodećih rizika koji se odnose na ponašanje i prehranu: visoki indeks tjelesne mase (BMI ili ITM), smanjen unos voća i povrća, nedostatak tjelesne aktivnosti, pušenje, konzumacija alkohola.Pušenje je najvažniji rizični čimbenik nastanka raka u svijetu i smatra se uzrokom 20% smrti od svih oblika raka kao i 70% svih smrti od raka pluća. Rak mogu uzrokovati i virusne infekcije kao što su HBV/HCV i HPV koji su odgovorni za približno 20% smrti od raka zabilježenih u slabo i srednje razvijenim zemljama.

4.februar predstavlja Svjetski dan borbe protiv raka. Pod sloganom "Mi možemo. Ti možeš." ("We can. I can.") nastoji se istaknuti kako svi mi, i kao zajednica, i kao pojedinci, možemo doprinijeti smanjivanju raka. Obilježavanje

Svjetskog dana prevencije raka još je jedna prilika da pokažemo što možemo, ispunimo svoja obećanja i aktiviramo se. Neovisno o tome što ćemo izabrati iz slogana "Mi možemo. Ti možeš." nužno je poduzeti neku aktivnosti i dati svoj doprinos u borbi protiv raka.

Kao ključne poruke ovogodišnje kampanje navode se:

"Mi možemo.": potaknuti i poduzeti određenu aktivnost, sudjelovati u prevenciji raka, promijeniti percepciju o raku, sudjelovati u kreiranju zdravog okoliša, poboljšati pristup zdravstvenoj skrbi oboljelima od raka, pomoći u osnaživanju profesionalaca koji se bore protiv raka, mobilizirati svoju društvenu mrežu u cilju napretka, sudjelovati u oblikovanju zdravstvene politike, novčano podupirati napore u borbi protiv raka, raditi u zajedničkom cilju povećanja učinkovitosti u borbi protiv raka.

"Ti možeš.": izabrati zdrav stil života, razumjeti kako rano otkrivanje raka spašava život, tražiti pomoć, davati potporu drugima, uspostaviti kontrolu nad svojom bolešću, voljeti i biti voljen, biti svoj, vratiti se na posao, podijeliti svoju priču, progovoriti o svojoj bolesti.

Dostupno na:

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs297/en/
http://www.worldcancerday.org/
http://www.worldcancerday.org/…/2016-2018-world-cancer-day