nedjelja, 19 Mart 2017 21:00

Svjetski dan oralnog zdravlja Istaknuto

„Svjetski dan oralnog zdravlja“ obilježava se 20.03. svake godine. Izabran je zato, što djeca imaju dvadeset mliječnih zubi, što stariji trebaju imati dvadeset prirodnih zubi na kraju svojega života, a predstavljeno brojevima mjesec, ispred dana, tj. 3/20, dobije se oralni status, koji bi trebali imati odrasli, 32 zuba i 0 zubnog karijesa.

Prvi međunarodni dan vezan uz oralno zdravlje obilježen je 1994. godine, kada je „Svjetski dan zdravlja“ Svjetske zdravstvene organizacije bio posvećen upravo oralnom zdravlju. Od tada Svjetska stomatološka organizacija obilježava Svjetski dan oralnog zdravlja svake godine, kako bi se doprinjelo poboljšanju oralnog zdravlja širom svijeta.

Karijes ili zubni kvar je još uvijek najraširenija bolest naše civilizacije, od koje boluje i do 90% cjelokupnog čovječanstva. Nasuprot tome moguća prevencija svih bolesti usne šupljine je preko 90%. Obzirom na našu stvarnost te razinu preventivne skrbi, posebno u dječjoj populaciji, postavlja se ozbiljno pitanje što poduzimamo vezano uz preventivne aktivnosti. Nužno je da stomatološki zdravstveni odgoj ponovo postane dio općeg zdravstvenog odgoja. Nažalost, u emisijama posvećenim zdravstvenom odgoju vrlo se rijetko govori o oralnom zdravlju; slična je situacija i u pisanim medijima. Stvara se dojam da su zdravi zubi i lijep osmjeh kakav viđamo na televizijskim ekranima, raznim modnim i zabavnim časopisima rezultat visoko sofisticirane stomatološke zaštite, a zapravo se uglavnom radi o dobro organiziranoj preventivnoj zaštiti i, prvenstveno, dobroj oralnoj higijeni.

17309304 1853845294834164 4198709438269555976 n

KEP-indeks (zbroj brojeva karioznih, ekstrahiranih i plombiranih zuba) pokazao se kao vrlo dobar pokazatelj oralnog zdravlja. U većini Europskih zemalja taj broj je ispod 3, u većini zemalja EU-e kreće se između 0,5 i 1,5. KEP indeks (karijes, ekstrakcija, plomba) prosječnog šestogodišnjaka u Bosni i Hercegovini iznosi 6,7, što znači da prosječan šestogodišnjak već ima šest pokvarenih zuba.

Vodeća oboljenja za ukupno stanovništvo u Federaciji BiH su zubni karijes i oboljenja zubne pulpe i periapikalnog tkiva. Ova dva oboljenja su činila blizu tri četvrtine ukupnog morbiditeta registriranog u stomatološkoj zaštiti (73,5%). Na trećem mjestu vodećih oboljenja su bili gingivitisi i periodontalna oboljenja iza kojih su slijedile dentofacijalne anomalije uključujući malokluzije i druga oboljenja čvrstog tkiva zuba.

Neophodno je podići svjesnost roditelja i djece o važnosti održavanja pravilne oralne higijene od najranije dobi, redovnog posjećivanja liječnika dentalne medicine s ciljem postizanja dobrog oralnog zdravlja. Razvijanje svijesti o važnosti oralne higijene preduvjet je oralnom zdravlju pojedinca i njegovog utjecaja na opće zdravlje.