Nedjelja, 04 Februar 2024 14:11

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA

4. februara u svijetu se obilježava kao Svjetski dan borbe protiv raka.


Rak je bolest koja se karakterizira ubrzanim stvaranjem abnormalnih stanica koje mogu prerasti svoje uobičajeno okruženje i proširiti se na druge organe, što je čest uzrok smrti. Rano otkrivanje raka povećava šanse za uspješno liječenje.
Broj osoba oboljelih od raka u cijelom svijetu, ali i u našoj zemlji je kontinuirano u porastu, što je posljedica sve većeg udjela starijeg stanovništva kod kojeg se rak češće pojavljuje, ali i uticaja brojnih faktora rizika od kojih se znatan broj može spriječiti. Rak je jedan od najvećih javnozdravstvenih izazova u cijelom svijetu.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će se broj oboljelih od raka u svijetu povećati sa 19,3 miliona u 2020. godini na 30,2 miliona u 2040. godini, dok će broj umrlih porasti s 10 miliona u 2020. godini na 16,3 milijuna u 2040. godini.
U Bosni i Hercegovini evidencija oboljelih od raka se vodi na entitetskom nivou. Prema podacima, godišnje oboli oko 5.000 ljudi od različitih oblika raka.

Međunarodna agencija za istraživanje raka preporučuje izbjegavanje pušenja, redovito bavljenje tjelesnom aktivnošću, održavanje normalne tjelesne težine, umjerenost u alkoholu, te zdravu prehranu kao načine smanjenja rizika obolijevanja od zloćudnih bolesti.
Navešćemo neke od karcinoma koji se najčešće javljaju u našoj populaciji, a značajni su zbog toga što se radi o karcinomima koji se mogu relativno lako otkriti pri preventivnim pregledima.

Rak pluća

Rak pluća je vodeća maligna bolest od koje muškarci i žene obolijevaju i umiru. Većina pojavljivanja ove bolesti vezana je za pušenje, zagađenje okoliša, izloženost radijaciji i azbestu. U ranoj fazi, osim kod manjeg broja oboljelih, ovaj rak ne izaziva simptome. Najčešće se otkriva kada je već uznapredovao, zbog čega je smrtnost od ove vrste raka još uvijek visoka.

Kod nekih se osoba mogu javiti:
-dugotrajan kašalj,
-teško disanje,
-promuklost,
-bol u prsima.

Važno je obratiti pažnju na simptome koji ne prolaze, ili su po nekom svom obilježju drugačiji od onih koje inače doživljavate.

Rak debelog crijeva

Rak debelog crijeva po učestalost spada u prvih pet vodećih malignih oboljenja, a njegovu pojavu moguće je spriječiti pravilnom ishranom i tjelesnom aktivnošću, dok se testom na okultno (skriveno) krvarenje može otkriti u ranim fazama pojave.

-Često se spominje krv u stolici kao početni simptom, ali je važno naglasiti da se najčešće radi o takozvanom skrivenom krvarenju koje nije vidljivo golim okom, zbog čega je važno odazvati se na pozive u sklopu preventivnih programa kojima se stolica testira na skriveno krvarenje
-Drugi česti simptom raka debelog crijeva su promjene u navikama pražnjenja crijeva koje traju duže od mjesec dana (česti zatvori ili proljev)
-Osjećaj nelagode u trbuhu
-Grčevi ili česta nadutost
-Osjećaj nedovoljnog pražnjenja
-Tanke stolice
-Neobjašnjena anemija.

Rak dojke

Rak dojke najčešći uzrok umiranja žena od malignih bolesti. Velika pažnja posvećuje se prevenciji, odnosno ranom otkrivanju putem redovnih samopregleda, kao i redovnih ultrazvučnih i mamografskih pregleda.

Kao simptom, najčešće se spominje kvržica na dojci, a kod velikog broja žena dolazi i do drugih promjena kao što su:
-iscjedak iz bradavice,
-uvlačenje bradavica,
-pojava „narandžine kože“ na dojci,
-udubljenja,
-otekline,
-crvenilo,
-zadebljana koža.

Rak prostate

Rak prostate je treći najčešći uzrok smrti od raka kod muškaraca. Ipak, ovaj oblik raka ima povoljniju prognozu u odnosu na rak pluća i debelog crijeva.
Najčešći simptomi raka prostate su:
-teškoće s mokrenjem (otežano mokrenje, osjećaj nepotpunog pražnjenja, krv u mokraći ili ejakulatu)
-erektilna disfunkcija.

Navedeni simptomi mnogo češće upućuju na dobroćudno povećanje prostate, no ako se radi o muškarcu starije dobi ili je netko u njegovoj obitelji bolovao od raka prostate, važno je posjetiti ljekara ako se jave ovi simptomi.

Zloćudni melanom kože

Postoji nekoliko vrsta tumora kože, no, osim melanoma, većinom se radi o relativno benignim i sporo rastućim tumorima.
Jednostavno pravilo – ABCDE, pomaže nam prepoznati madeže i promjene na koži na koje treba obratiti pozornost. Ako promjena postane asimetrična (A), poprimi neravne granice (B-borders, granice), mijenja boju (C-color, boja), ima promjer veći od 6 mm (D-diameter, promjer), mijenja veličinu, boju, debljinu tokom vremena (E-evolution, promjena) – može se raditi o melanomu te se treba posavjetovati s ljekarom. Kod ove su vrste raka samopregledi i redoviti preventivni pregledi kod ljekara od velike pomoći.
I mi sami možemo mnogo učiniti za sebe i druge tako da promijenimo loše životne navike i smanjimo rizik od obolijevanja.

U mnogim zemljama postoje kao nacionalni programi za rano otkrivanje zloćudnih bolesti, kao što su rak dojke, debelog crijeva i vrata maternice, dok se tercijarna prevencija može postići povećanjem dostupnosti odgovarajuće zdravstvene njege i donošenjem adekvatnih smjernica za liječenje i praćenje bolesnika. Iako se u najvećem postotku ne zna razlog nastanka raka, identificirani su neki rizični faktori. Samo rano prepoznat i otkriven zloćudni tumor može biti uspješno liječen, stoga su programi ranog otkrivanja raka od presudnog značaja.

Zavod za Javno Zdravstvo
Srednjobosanskog kantona/ Kantona Središnja Bosna

Adresa:
Školska BB, 72270 Travnik,
Bosna i Hercegovina | Pogledaj na mapi!

Telefoni:
030 509-706 / 030 509-705 / 030 511-394

E-Mail:
tr.zavod@bih.net.ba / zzjztravnik@gmail.com

Radno vrijeme:
Ponedjeljak-petak: 07:00h-15:00h

Katalog usluga
Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB, 15.01.2020.

 

Kontrola ispravnosti vode
Dodatne informacije: 030-511-394

 

Sanitarni pregledi
Dodatne informacije: 030-511-394

 

Obavljanje poslova dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije
Dodatne informacije: 030-511-394

Izvještaji i obrasci

Image