Ponedjeljak, 04 Mart 2024 15:38

Svjetski dan debljine 2024.

Svjetski dan debljine se obilježava svake godine 4. marta s ciljem međusektorskog djelovanja na krizu debljine, a saziva ga Svjetska federacija za debljinu (World Obesity Federation) i članice iz cijelog svijeta. Obilježavanjem Svjetskog dana debljine potiče se ljude da prepoznaju temeljne uzroke pretilosti, postanu svjesni faktora rizika života s debljinom za druga zdravstvena stanja i razmjene svoja iskustva.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) debljina se definiše kao prekomjerno nakupljanje masnog tkiva u organizmu što ima negativan efekat na zdravlje pojedinca. Povećana tjelesna masa i debljina nastaju kao posljedica nepravilne prehrane, ubrzanog načina života, stresa i smanjene tjelesne aktivnosti. Razvijaju se pod utjecajem genetskih, metaboličkih, socijalnih, kulturoloških i okolišnih faktora, a najčešći uzrok je energetska neravnoteža, pri čemu se podrazumijeva veći energetski unos od energetske potrošnje.

Debljina je danas globalni javnozdravstveni izazov. Prema procjenama, 2035. godine će 1,9 milijardi ljudi živjeti s debljinom. Očekuje se čak 100% povećanje debljine kod djece u razdoblju od 2020. do 2035. godine. Posljednje europsko istraživanje pokazuje kako oko 35% djece u dobi od 8 do 9 godina ima problema s debljinom, gdje veći problem imaju dječaci nego djevojčice.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana debljine glasi: ''Razgovarajmo o… zdravlju, mladima i svijetu'', zato što su mladi posebno osjetljivi na utjecaje nezdravog okoliša. Nedostatak pristupa zdravim opcijama te nedovoljna podrška u školama mogu znatno doprinijeti problemu debljine kod mladih.

Debljina u djetinjstvu, osim što utječe na zdravlje i dužinu života u odrasloj dobi, utječe i na kvalitet života te psihofizičko zdravlje.

Prema Europskoj strategiji za kontrolu i prevenciju hroničnih nezaraznih bolesti prekomjerna tjelesna masa i debljina rizični su faktori za nastanak pet vodećih hroničnih nezaraznih bolesti: šećerne bolesti tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, hronične opstruktivne plućne bolesti, karcinoma i mentalnih poremećaja.

Preporučuje se kombinacija uravnotežene prehrane i redovne tjelesne aktivnosti kako bi se održala optimalna tjelesna masa. Ovaj dan također pruža priliku za educiranje javnosti o važnosti pravilne prehrane, vježbanja, i smanjenju faktora rizika povezanih s pretilošću.

Zavod za Javno Zdravstvo
Srednjobosanskog kantona/ Kantona Središnja Bosna

Adresa:
Školska BB, 72270 Travnik,
Bosna i Hercegovina | Pogledaj na mapi!

Telefoni:
030 509-706 / 030 509-705 / 030 511-394

E-Mail:
tr.zavod@bih.net.ba / zzjztravnik@gmail.com

Radno vrijeme:
Ponedjeljak-petak: 07:00h-15:00h

Katalog usluga
Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB, 15.01.2020.

 

Kontrola ispravnosti vode
Dodatne informacije: 030-511-394

 

Sanitarni pregledi
Dodatne informacije: 030-511-394

 

Obavljanje poslova dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije
Dodatne informacije: 030-511-394

Izvještaji i obrasci

Image