Srijeda, 18 Maj 2016 09:01

STRUČNA SLUŽBA ZA EPIDEMIOLOGIJU

Načelnik Službe:
prof. dr. Karakaš Sead, spec.epidemiologije.

Dodatne informacije:
030-511-394
mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

„Epidemiologija je nauka o epidemijama zaraznih bolesti i nezaraznih oboljenja, koja se bavi proučavanjem kretanja masovnih oboljenja, uslova pod kojima se ona pojavljuju, šire i nastaju, a sve radi njihovog sprečavanja i suzbijanja.“

Kontinuirano provodi posebne mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti (Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti "Sl.novine FBiH", 29/05), prati provođenje općih mjera i spremna je za provođenje ostalih mjera u iznimnim situacijama.

Posebne mjere za sprječavanje zaraznih bolesti u skladu sa Zakonom sastoje se od: ranog otkrivanja izvora i puteva širenja zaraze prema prijavama zaraznih bolesti iz ambulanti opće medicine, bolnica i laboratorija. Kontinuirano prati kretanje zaraznih bolesti, te iste prijavljuje Federalnom zavodu za javno zdravstvo.

U slučaju sumnje na epidemiju neke zarazne bolesti provode se sve radnje u cilju otkrivanja izvora zaraze (epidemiološki uvid, ankete oboljelih i njihovih kontakata, uzorkovanja humanog materijala za mikrobiološke analize, kao i stručno-metodološka pomoć za vrijeme sumnje na epidemiju, odnosno tijekom epidemije).

U slučaju sumnje na epidemiju šalje se prijava Federalnom zavodu za javno zdravstvo. Kada postoji sumnja na povezanosti sa drugim područjima uspostavlja se suradnja s drugim zavodima za javno zdravstvo.


U Službi se vode registri oboljelih od određenih zaraznih bolesti uz obradu kontakata.

U Službi se provodi nadzor nad:

  • zaposlenima u prometu i proizvodnji namirnica, zaposlenima u zdravstvu, prosvjeti, osobama koje rade na pružanju njege (frizeri, pedikeri, kozmetičari...);
  • provođenjem obveznih imunizacija (kontinuirano i na kraju godine uz intervencije u situacijama kada procijepljenost nije sa zakonski traženim obuhvatom), provodi plan imunizacija za Kanton, izrađuje plan potreba za cjepivom za Kanton (obvezne/neobvezne imunizacije), vrši podjelu cjepiva liječnicima koji provode cijepljenja. Provodi neobavezne imunizacije (protiv: bjesnoće, gripe, žute groznice, difterije, tetanusa, krpeljnog meningoencefalitisa, poliomijelitisa, meningokoka, trbušnog tifusa, pneumokoka, hepatitisa A i B, vodenih kozica, rubeole, ospica, zaušnjaka).

U antirabičnoj ambulanti obrađuju se pacijenti ugriženi od toplokrvnih životinja u cilju prevencije bjesnoće (uz pripravnost epidemiologa).
Pored toga Služba organizira i provodi zdravstveni odgoj (organiziranje tečaja higijenskog minimuma, druga predavanja i radionice). Služba radi na izradi programa DDD mjera za pojedine općine i gradove u kantonu, uz stručni nadzor nad njihovim provođenjem.

Na području epidemiologije nezaraznih bolesti prati se kretanje malignih neoplazmi (incidencija, mortalitet, preživljenje). Radi se na pripremi projekata ranog otkrivanja preventabilnih sijela raka, sudjeluje se u stručnim i znanstvenim istraživanjima, te se pripremaju i obrađuju epidemiološki podaci za godišnju publikaciju Zavoda.

Zavod za Javno Zdravstvo
Srednjobosanskog kantona/ Kantona Središnja Bosna

Adresa:
Školska BB, 72270 Travnik,
Bosna i Hercegovina | Pogledaj na mapi!

Telefoni:
030 509-706 / 030 509-705 / 030 511-394

E-Mail:
tr.zavod@bih.net.ba / zzjztravnik@gmail.com

Radno vrijeme:
Ponedjeljak-petak: 07:00h-15:00h

Katalog usluga
Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB, 15.01.2020.

 

Kontrola ispravnosti vode
Dodatne informacije: 030-511-394

 

Sanitarni pregledi
Dodatne informacije: 030-511-394

 

Obavljanje poslova dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije
Dodatne informacije: 030-511-394

Izvještaji i obrasci

Image